Overleg:Tabula Peutingeriana
Onderwerp toevoegenIn het artikel Tabula Peutngeriana wordt gesteld dat de kaart ontstaan is in de derde of vierde eeuw . In andere artikelen die op internet staan wordt echter een ontstaan genoemd die rond het begin van de jaartelling ligt. Dit is gebaseerd op het feit dat Pompeij ook op de kaart voorkomt. Zoals algemeen bekend gesteld mag worden is Pompeij in 79 na Christus verwoest door een vulkaanuitbarsting. Op grond hiervan denk ik dat aannemelijk is dat de oorspronkelijke kaart (die naderhand wel steeds is bijgewerkt) eerder onstaan is in de eerste eeuw na Christus, en mogelijk zelfs nog ouder is.
met vriendelijke groet
Willem vdH
Jona Lendering link
[brontekst bewerken]Dit is een onzinartikel volgens mij : Op blad 1 van de kaart is duidelijk het iberisch schiereiland te zien. Moet deez link blijven staan? wat is de waarde van die hele livius.org? aleichem 26 nov 2006 18:20 (CET)
- Dit is zeker geen onzin artikel, hoe kom je daar nu bij? De Peutingerkaart is de belangrijkste kaart uit de klasieke oudheid die bewaard is gebleven. Aangezien het een kaart is van het Romeinse rijk, staat het daar deel van uitmakende Iberisch schiereiland er natuurlijk ook op...
- De link naar Livius moet ook zeker blijven staan omdat daar nog meer informatie te vinden is. Livius is een van de betere websites over de oudheid die op het internet te vinden is, een goede bron van informatie dus. Joris1919 26 nov 2006 21:49 (CET)
- Wat Lendering beweert halverwege het artikel
- 'The first sheet, for example, shows the eastern part of Britain, Holland, Belgium, a part of France, and the west of Morocco. One would have expected the countries of the Iberian peninsula, but they are missing. This part of the Roman world must have belonged to the twelfth sheet (now lost), which offered Spain, Portugal, and the western part of Britain.' Is aantoonbaar onjuist als je goed hiernaar kijkt. aleichem 27 nov 2006 16:28 (CET)
Ja, dat lijkt een beetje vreemd, maar het klopt toch echt. Ik ben even verder gaan zoeken en kwam meer informatie tegen:
[1][2][3][4].
De kaart waar jij naar wijst is de veelgebruikte kopie van het origineel, gemaakt in 1887 door Konrad Miller. Hij heeft blijkbaar een hypothetische reconstructie gemaakt van de ontbrekende eerste sectie. Dit is de reden dat dit deel van de kaart zwart-wit is getekend terwijl alleen het meest rechtse deel, dat nog wel bestaat, wel in kleur is.
Hier kun je de originele kaart zien en daar ontbreekt het eerste deel. Joris1919 29 nov 2006 01:35 (CET)
- Veel dank. Nou nog even denken hoe dat er duidelijk ingezet kan worden. aleichem 29 nov 2006 01:39 (CET)
- Ik heb het artikel bijgewerkt. Joris1919 29 nov 2006 03:00 (CET)